30 هزار شناسه عمومی کالا در گاه سازمان مالیاتی بارگزاری شد.

Visits: 138

رئیس مرکز تنظیم مقررات سازمان امور مالیاتی کشور گفت:تا امروز ۳۰ هزار شناسه عمومی کالاها را دریافت شده است.

به گزارش خبرگزاری مهر به نقل از صدا وسیما محمد برزگری رئیس مرکز تنظیم مقررات سازمان امور مالیاتی کشور گفت: متولی اصلی تخصیص شناسه به کالاها وزارت صمت است اما ما برای اجرای قانون پایانه‌های فروشگاهی و سامانه مودیان و جلوگیری از ایجاد مشکل برای فعالان اقتصادی، مصوبه‌ای را گرفتیم تا از شناسه‌های عمومی کالاها و خدمات به عنوان محرک در دوره گذار استفاده کنیم تا زمانی که شناسه‌های اختصاصی کالاها و خدمات آماده شده و تخصیص پیدا کنند.

به گفته وی، تا امروز ۳۰ هزار شناسه عمومی کالاها را دریافت شده و ظرف دو سه روز آینده شناسه‌های عمومی به همراه نرخ مالیات بر ارزش افزوده هریک از آن‌ها در درگاه سازمان امور مالیاتی کشور قرار می‌گیرد تا فعالان اقتصادی به آن دسترسی داشته باشند و از آن استفاده کنند.

قانون پایانه‌های فروشگاهی و سامانه مودیان از سال ۹۸ به ساماندهی معاملات اقتصادی در سه مرحله تعیین تکلیف دستگاه‌های کارتخوان، تفکیک حساب شخصی از تجاری و در نهایت صدور صورت حساب الکترونیکی با تعریف شناسه کالاها در سامانه مودیان پرداخت. سامانه مودیان از تیر ۱۴۰۱ در سازمان امور مالیاتی رونمایی شد.

معاون سازمان امور مالیاتی کشور خبرداد: تمدید موعدهای مقرر در قوانین مالیاتی تا پایان شهریورماه 99

Visits: 26

معاون حقوقی و فنی سازمان امور مالیاتی کشور خبرداد: شورای عالی اقتصادی با تصویب ستاد ملی مدیریت کرونا، موعدهای مقرر درقانون مالیات های مستقیم و قانون مالیات برارزش افزوده نسبت به تسلیم اظهارنامه های مالیاتی و رسیدگی های مالیاتی به مدت دو ماه و حداکثر تا پایان شهریورماه 1399 تمدید شد.

به گزارش رسانه مالیاتی ایران، محمود علیزاده با اشاره به مصوبات هفدهمین جلسه ستاد ملی مدیریت کرونا که به تایید ریاست محترم جمهوری رسیده و برای اجرا ابلاغ شده است، گفت: طبق این مصوبه موعدهای مقرر در قانون مالیات های مستقیم و مالیات برارزش افزوده نسبت به تسلیم اظهارنامه های مالیاتی و رسیدگی های مالیاتی که مهلت انقضای آن از 99/2/1 لغایت 99/4/31 بوده است، به مدت دو ماه و حداکثر تا پایان شهریورماه سال 1399 تمدید می شود و کلیه احکام قانون مرتبط، بر این تمدید مترتب می باشد.
معاون حقوقی و فنی مالیاتی سازمان امور مالیاتی کشور افزود: به این ترتیب برای تسلیم اظهارنامه عملکرد موضوع ماده 100 قانون مالیاتهای مستقیم، اشخاص حقیقی یا صاحبان مشاغل تا 31 مرداد ماه سال جاری و اشخاص حقوقی و صاحبان املاک اجاری جهت تسلیم اظهارنامه مالیاتی موضوع ماده 110 قانون مالیاتهای مستقیم تا 31 شهریور سال 99 مهلت خواهند داشت.
وی با بیان این که طبق مصوبه ستاد ملی مدیریت کرونا، مهلت تسلیم اظهارنامه مالیات بر ارزش افزوده نیز تمدید شد، اظهارداشت: باتوجه به اینکه موعد ارائه اظهارنامه مالیات برارزش افزوده دوره بهار 1399 تا 15 تیرماه است، این دسته از مودیان محترم نیز تا 15 شهریورماه 1399 مهلت دارند اظهارنامه ارزش افزوده این دوره خود را تسلیم نمایند.

علیزاده تصریح کرد: رسیدگی اظهارنامه های مالیاتی مربوط به عملکرد سال 1397 و 1398 نیز به مدت دو ماه تمدید خواهد شد.
معاون حقوقی و فنی مالیاتی سازمان امور مالیاتی کشور همچنین خاطرنشان کرد: مهلت تعیین شده در قوانین و مقررات ناظر بر تشکیل مجمع عمومی شرکت های سهامی عام که تا پایان تیرماه 1399 باید مجامع خود را برگزار نمایند نیز به مدت 2 ماه تمدید می شود.
وی با بیان اینکه سقف مهلت تا 31 شهریور ماه می باشد، لذا مهلت های مقرر برای آن گروه ازمودیان مالیاتی که مهلت تسلیم اظهارنامه مالیاتی آنها 99/06/31 باشد، با عنایت به اینکه سقف مهلت تا پایان شهریورماه سال جاری می‎باشد از مهلت تمدید مقرر این مصوبه برخوردار نخواهد بود.

آثار زیان بار رشد بی رویه قیمت سهام

Visits: 17

آیا با حمایت های مصنوعی دولت و آثار زیانبار رشد شتابان و بی رویه قیمت ها در بازار سهام باید در انتظار یک پایان غم انگیز در بورس باشیم؟؟

این روزها بر خلاف بورس‌های جهانی که کاهش‌های سهمگین را تجربه می‌کنند، حجم بالای نقدینگی، تورم، کم سود بودن دیگر بازارها و اراده دولت دلایل رشد بی‌رویه بازار سهام ایران است. از طرفی ساز و کارهای اطمینان از متناسب بودن قیمت سهام با میزان بازدهی و ارزش ذاتی سهام در بازار سهام کشورهای فقیر و از جمله ایران مفقودند.

بررسی اولیه از قیمت‌های سهام حاکی از این واقعیت است که سود حاصل از نتیجه عملیات شرکت‌های بورسی در سال ۱۳۹۸ نمی‌تواند حتی معادل سود سپرده بانکی به میزان ۱۵درصد (به‌عنوان بازده بدون ریسک) هم عایدی به همراه داشته باشد و در مواردی ارزش روز سهام شرکت بیش از ۵ برابر ارزش جایگزینی (NAV) آن شرکت و با P/ E بالای ۲۰ است. زمانی این موضوع اسفبارتر خواهد بود که آثار موارد زیر را بر عایدی سهام شرکت‌ها در سال‌های ۱۴۰۰ و ۱۳۹۹ را لحاظ کنیم:

۱- آخرین پیش‌بینی صندوق بین‌المللی پول از تولید ناخالص داخلی ایران حاکی است که اقتصاد کشور در سال جاری ۶ درصد نسبت به پارسال کوچک‌تر می‌شود.

۲-  تحریم‌های ایران در سال جاری بیشتر از سنوات گذشته آثار خود را بر اقتصاد ایران نمودار خواهد کرد.

۳- شیوع بیماری کرونا فشار مضاعفی بر اقتصاد ایران وارد و فعالیت برخی از شرکت‌ها را با مشکل مواجه کرده و در برخی موارد تداوم فعالیت برخی صنایع را زیرسوال برده است و به لحاظ کاهش درآمد عموم، حجم فروش شرکت‌ها را تحت تاثیر قرار خواهد داد.

۴- کاهش قیمت‌های جهانی (به‌خصوص نفت) می‌تواند بر نتیجه عملیات شرکت‌ها تاثیر بسیار منفی بر جا بگذارد و چه بسا برخی کالاها با دلار آزاد توانایی رقابت با تولید داخلی را پیدا کنند و مسیر قاچاق برخی کالاها بر عکس شود و عمده ارز تامین شده مورد نیاز سال قبل کشور از صنایع پتروشیمی و فولاد در سال جاری محقق نشود.

۵- قرار گرفتن کشور در لیست سیاه  FATF و متعاقب آن دشواری در انتقال وجوه ارزی حاصل از صادرات به کشور.

به‌جز آنچه در بالا آمده است براساس پیش‌بینی انجام شده توسط صندوق بین‌المللی پول، رکود اقتصادی ایجاد شده به واسطه ویروس کرونا در جهان، بدترین حالت آن از زمان رکود بزرگ اقتصادی در دهه ۱۹۳۰ خواهد بود و تولید ناخالص داخلی جهان امسال ۳ درصد کاهش را تجربه می‌کند. با عنایت به موارد فوق تکرار سودآوری سال ۱۳۹۷ و ۱۳۹۸ شرکت‌های پذیرفته در بورس ایران (به‌جز در موارد نادر جهت برخی صنایع) امکانپذیر نخواهد بود و اقتصاد ما از بحران جهانی خواه ناخواه متاثر خواهد شد.

مضافا اینکه رکود اقتصادی کشورهای توسعه یافته غربی را بیشتر متاثر خواهد کرد. لذا ارزش جهانی پول‌هایی مثل دلار و یورو کاهش خواهد یافت و این موضوع هم بر کاهش سودآوری شرکت‌ها تاثیر مستقیم دارد.

ادامه شرایط کنونی کشور و جهان قطعا بر عملکرد شرکت‌های ما تاثیر‌های منفی فراوانی خواهد گذاشت، از طرفی تغییر رویه ارزش‌گذاری قیمت سهام در بورس ایران (تکیه بر NAV به ‌جای P/E ) و همچنین بورس‌بازی با قیمت سهام برخی از شرکت‌های تک‌سهمی (غیرهلدینگی) موجب شده که بعضا قیمت‌های سهام شرکت‌ها با چند برابر ارزش ذاتی آن مورد معامله قرار گیرد و به دلیل اینکه سرمایه‌گذاران جدید بازار که فاقد سواد مالی و اقتصادی هستند نمی‌دانند که سرمایه‌گذاری در بورس متضمن پذیرش ریسک کاهش قیمت سهم و زیان است. در ماه‌های پیش رو و به محض اینکه بازار نسبت به اصلاح قیمتی سهم اقدام کند مشابه زمان ورود، به‌صورت احساسی اقدام به خروج کرده و مقدمه سقوط بازار را رقم می‌زند.

در خاتمه لازم به ذکر است که عدم توجه دولتمردان به پیامدهای زیانبار رشد بی‌رویه قیمت‌های سهام که سقوط احتمالی بازار به همراه خواهد داشت، علاوه بر بی‌اعتمادی عموم که مانع از ورود مجدد سرمایه به این بازار خواهد شد می‌تواند موجب آسیب به بازارهای موازی (ارز، طلا و مسکن) شود.

لذا انتظار می‌رود دولت حمایت مصنوعی خود را از بازار سرمایه کاهش داده و گردانندگان بازار سرمایه با اتخاذ رویکردی مناسب ضمن اصلاح قیمت آن بخش از سهام که به عقیده کارشناسان به مراتب فراتر از قیمت ذاتی رشد کرده، مانع از تکرار این موضوع درخصوص بقیه شرکت‌های بورسی شوند. از سوی دیگرعدم توجه به آثار زیان‌بار رشد بی‌رویه قیمت سهام در بورس و اوراق بهادار می‌تواند پایان غم‌انگیری برای قشر قابل‌توجهی از جامعه که با بالاگرفتن تب خرید سهام اقدام به فروش اموال خود و سرمایه‌گذاری در بورس کرده‌اند را رقم بزند. امید آنکه شاهد چنین سرنوشتی نباشیم.

اطلاعات بیشتر

آیا می‌توان بخشی از مبلغ چک را از بانک گرفت؟

Visits: 35

ممکن است برای شما هم پیش آمده باشد که به منظور وصول وجه چک به بانک مراجعه کرده باشید، اما کارمند بانک پس از بررسی حساب بانکی صادر کننده چک بگوید موجودی حساب صادرکننده کافی نیست به عنوان مثال مبلغ مندرج در چک صد میلیون تومان باشد درحالی که صادرکننده فقط پنجاه میلیون تومان در حساب خود موجودی دارد. حال ممکن است این سوال برایتان پیش بیاید که آیا می‌توانید مبلغ موجود در حساب را دریافت کنید و نسبت به مبلغ باقی مانده گواهی عدم پرداخت بگیرید.

به موجب ماده ۵ قانون اصلاح قانون چک مصوب ۱۳۹۷ در صورتی که موجودی حساب صادرکننده چک نزد بانک کمتر از مبلغ چک باشد، به تقاضای دارنده چک بانک مکلف است مبلغ موجود در حساب را به دارنده چک بپردازد و دارنده با قید مبلغ دریافت شده پشت چک، آن را به بانک تسلیم نماید. بانک مکلف است بنا به درخواست دارنده چک فوراَ کسری مبلغ چک را در سامانه یکپارچه بانک مرکزی وارد نماید و با دریافت کد رهگیری و درج آن در گواهینامه‌ای که مشخصات چک، هویت و نشانی کامل صادرکننده در آن ذکر شده باشد، علت یا علل عدم پرداخت را صریحاً قید و آن را امضاء و مهر و به متقاضی تسلیم نماید.

لازم به ذکر است که به گواهینامه فاقد کد رهگیری در مراجع قضائی و ثبتی ترتیب اثر داده نمی‌شود. چک مزبور نسبت به مبلغی که پرداخت نگردیده، بی محل محسوب و گواهینامه بانک در این مورد برای دارنده چک، جانشین اصل چک می‌شود. در برگ مزبور باید مطابقت یا عدم مطابقت امضای صادرکننده با نمونه امضای موجود در بانک (در حدود عرف بانکداری) از طرف بانک گواهی شود.

بانک مکلف است به منظور اطلاع صادرکننده چک، فوراً نسخه دوم این برگه را به آخرین نشانی صاحب حساب که در بانک موجود است، ارسال کند در برگ مزبور باید نام و نام خانوادگی و نشانی کامل دارنده چک نیز قید گردد. به موجب ماده ۵ مکرر قانون اصلاح قانون چک بعد از ثبت غیر قابل پرداخت بودن یا کسری مبلغ چک در سامانه یکپارچه بانک مرکزی، این سامانه مراتب را به صورت برخط به تمام بانک‌ها و مؤسسات اعتباری اطلاع می‌دهد.

پس از گذشت بیست و چهار ساعت کلیه بانک‌ها و مؤسسات اعتباری حسب مورد مکلفند تا هنگام رفع سوء اثر از چک، اقدامات زیر را نسبت به صاحب حساب اعمال نمایند:

الف- عدم افتتاح هرگونه حساب و صدور کارت بانکی جدید
ب- مسدود کردن وجوه کلیه حساب‌ها و کارت‌های بانکی و هر مبلغ متعلق به صادرکننده که تحت هر عنوان نزد بانک یا مؤسسه اعتباری دارد به میزان کسری مبلغ چک به ترتیب اعلامی از سوی بانک مرکزی
ج- عدم پرداخت هرگونه تسهیلات بانکی یا صدور ضمانت نامه‌های ارزی یا ریالی
د- عدم گشایش اعتبار اسنادی ارزی یا ریالی

به موجب تبصره ۱ ماده مذکور چنانچه اعمال محرومیت‌های مذکور در بند‌های (الف)، (ج) و (د) در خصوص بنگاه‌های اقتصادی با توجه به اوضاع و احوال اقتصادی موجب اخلال در امنیت اقتصادی استان مربوط شود، به تشخیص شورای تأمین استان موارد مذکور به مدت ۱ سال به حالت تعلیق در می‌آید.

به موجب بند الف. تبصره ۳ ماده مذکور واریز کسری مبلغ چک به حساب جاری نزد بانک محال‌علیه (بانکی که صادر کننده چک حساب جاری خود را در این بانک افتتاح نموده است.) و ارائه درخواست مسدودی، در این صورت بانک مکلف است ضمن مسدود کردن مبلغ مذکور تا زمان مراجعه دارنده چک و حداکثر به مدت ۱ سال، ظرف مدت ۳ روز واریز مبلغ را به شیوه‌ای اطمینان بخش و قابل استناد به اطلاع دارنده چک برساند.

پرداخت وام 2میلیون تومانی به صاحبان مشاغل بی ثبات/ ثبت نام از 13 رسته شغلی آسیب دیده از هفته آینده/ نمی توان از نقش جامعه کارگری به عنوان ستون فقرات تولید در کشور چشم پوشی کرد

Visits: 31

وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی از برنامه این وزارتخانه برای اعطای وام یک میلیون و 500 هزار تا 2میلیون تومانی به حدود دو میلیون نفر از صاحبان مشاغلی مانند دستفروشان و رانندگان موتورسیکلت که دارای شرایط کار ثابت نیستند، خبر داد.

 

به گزارش مرکز روابط عمومی و اطلاع رسانی وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی، محمد شریعتمداری ، وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی، عصر امروز(16 اردیبهشت) در جلسه دیدار معاون اول رئیس جمهور با مدیران ارشد وزارت تعاون،کار و رفاه اجتماعی با اشاره به شرایط جدید ایجاد شده در کشور به دلیل شیوع ویروس کرونا، اظهار کرد: نمی توان از نقش فوق العاده جامعه کارگری به عنوان ستون فقرات تولید در کشور چشم پوشی کرد؛ کسانی که در این ایام در کنار مجاهدان راه سلامت با استحکام و ایستادگی خود در معادن و صنایع کوچک و بزرگ در حوزه های مختلف خطوط تولید را حفظ کردند.
وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی با اشاره به افزایش سرمایه اجتماعی بعد از بروز بیماری کرونا اضافه کرد: کرونا باعث کاهش رشد اقتصادی در همه مناطق جهان شده است و برخی برآوردها این رکود را بزرگترین رکود اقتصادی از سال 1930 به این طرف می دانند. در ایران نیز برآوردهای اولیه نشان می دهد که این ویروس به حداقل 15 درصد تولید ناخالص داخلی لطمه وارد می کند که ممکن است افزایش هم پیدا کند.
وی با بیان اینکه طبق برخی از آمارها، ویروس کرونا حدود 500 میلیون نفر را در سطح جهان فقیر کرده است ادامه داد: در ایران هم طبق برخی برآوردهای بین المللی، حدود نیم برابر میزان خط فقر افزایش پیدا کرده است؛ همین مساله باعث شده کرونا به یکی از مسائل اجتماعی مهم در کشور تبدیل شود.
شریعتمداری با تاکید بر اهمیت کار و اشتغال در شرایط فعلی اظهار کرد: آسیب های ناشی از کرونا بیشتر حوزه خدمات را در ایران مورد هدف قرار داده است. البته در دنیا نیز برخی برآوردها از بیکاری حدود300 میلیون نفر از مجموعه شاغلان تمام وقت حکایت دارد.

شریعتمداری با بیان اینکه حدود 780 هزار نفر در سامانه بیمه بیکاری وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی ثبت نام کرده اند، اظهار کرد: حدود 6 هزار و 500 نفر نیز انصراف خود را از دریافت این خدمت اعلام کرده اند. همچنین برخی مراجعات به این سامانه نیز قاعده مند نبود که با پالایش های انجام شده نزدیک به 650 هزار نفر در سامانه بیمه بیکاری ثبت نام شده اند؛ این تعداد علاوه بر 240 هزار نفری است که قبلا در صندوق بیمه بیکاری ثبت نام کرده و از مبلغ بیمه بیکاری استفاده می کردند.
وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی همچنین اضافه کرد: برآوردهای اولیه از نیاز به حدود 7 هزار میلیارد تومان منابع برای پوشش سه ماهه این تعداد از بیکاران حکایت دارد که با تایید رئیس جمهور 5 هزار میلیارد تومان از این مبلغ برای حل مشکل بیکاران مستقیم تامین شده است.
شریعتمداری با بیان اینکه خوداشتغالی و کارفرمایی در همه جهان لطمه خورده است، ادامه داد: در جریان کرونا حدود 436 میلیون نفر کارفرما در جهان شغل خود را از دست داده اند. همچنین در همان ماه اول شیوع کرونا، درآمد کارگران غیررسمی نیز حدود 60 درصد کاهش پیدا کرده که همین مساله باعث افزایش فقر نسبی در بین جامعه کارگری جهان تا 34 درصد شده که این نرخ در بین کشورهای کمتر توسعه یافته تا 56 درصد نیز پیش بینی شده است.

شریعتمداری همچنین بیان کرد: از هفته آینده ثبت نام سامانه «کارا» از کارگاه هایی که دارای محدودیت بوده و جزو 13 رسته شغلی هستند که به صورت مستقیم یا غیرمستقیم از کرونا لطمه خورده اند، آغاز خواهد شد.
وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی ادامه داد: وزارتخانه های ذیربط این مشاغل از جمله وزارتخانه های ارشاد، صمت، جهاد کشاورزی و میراث فرهنگی درخواست های این مشاغل در سامانه کارا را تایید مجدد خواهند کرد تا در نهایت همه این اطلاعات با پایگاه اطلاعاتی سازمان تامین اجتماعی تطبیق داده شود. به این ترتیب این تسهیلات 12 درصدی با دقت بالایی به واحدهای تولیدی پرداخت خواهد شد.

شریعتمداری با بیان اینکه علاوه بردولت، نهادهایی مانند سپاه پاسداران انقلاب اسلامی و ستاد اجرایی فرمان حضرت امام(ره) نیز حمایت هایی را انجام دادند، ادامه داد: فهرست برخی از کارگرانی که با شهرداری ها در تماس بودند دریافت شد و حمایت از افرادی که باید بالاتر از یک میلیون تومان دریافت کنند را در دستور کار خود قرار داده ایم.
وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی اضافه کرد: پیش بینی می شود به حدود 2 میلیون نفر از این افراد مانند دستفروشان، رانندگان موتورسیکلت که دارای شرایط کار ثابت نبوده اند وام یک میلیون و 500 هزار تا 2میلیون تومانی پرداخت کنیم که البته منابع این تسهیلات هم پیش بینی شده است.

معاون درآمدهای مالیاتی سازمان امور مالیاتی خبرداد: برون سپاری اخذ مالیات نقل و انتقال املاک مسکونی به دفاتر اسناد رسمی سراسر کشور

Visits: 11

معاون درآمدهای مالیاتی سازمان امور مالیاتی کشور خبرداد: تا پایان اردیبهشت ماه صدور گواهی مالیات نقل و انتقال املاک مسکونی در مراکز استان های کشور از طریق دفاتر اسناد رسمی صورت می گیرد.

به گزارش رسانه مالیاتی ایران، محمد مسیحی گفت: سامانه برون سپاری اخذ مالیات نقل و انتقال املاک به دفاتر اسناد رسمی (موضوع تبصره (4) ماده 187 قانون مالیات های مستقیم) با همکاری سازمان ثبت اسناد و املاک کشور، طراحی و پس از طی مراحل تست پایلوت، پیاده سازی آن از اسفند ماه 1398 به کلیه دفاتر اسناد رسمی مستقر در مناطق بیست و دو گانه شهر تهران توسعه یافته و مورد بهره برداری قرار گرفته است.

وی افزود: شرایط حساس ناشی از شیوع ویروس کرونا سبب شد به منظور کاهش مراجعات حضوری مردم در جهت حفظ سلامت عمومی جامعه از طریق توسعه اهداف دولت الکترونیک، با هماهنگی سازمان ثبت اسناد و املاک کشور این طرح تا پایان اردیبهشت ماه در مراکز استان ها اجرایی شود و بعد از اجرا در مراکز استان ها به سرعت در سراسر کشور عملیاتی می گردد.

معاون درآمدهای مالیاتی سازمان امور مالیاتی کشور اظهارداشت: طبق این طرح ، صدور گواهی مالیاتی برای نقل و انتقال قطعی و قطعی رهنی املاک مسکونی از طریق دفاتر اسناد رسمی صورت خواهد گرفت.

توصیه های مهم به سرمایه گذاران در بورس

Visits: 12

آخرین آمارهای ارائه شده نشان می‌دهد تعداد کسانی که در سامانه سجام در فروردین ماه امسال ثبت نام کرده‌اند، نسبت به سال گذشته ۱۸ برابر شده است .

بورس تهران به واسطه رشد قابل توجه بازدهی سرمایه در سال گذشته و امسال حالا به مقصد بسیاری از سرمایه‌های سرگردان تبدیل شده است. سرمایه‌هایی که تا دیروز راه فردوسی را در پیش می‌گرفتند، حالا خیابان حافظ را ترجیح می‌دهند، حضور در بورس اوراق بهادار تهران. در سال گذشته در مجموع ۸۲۲ هزار سهامدار جدید وارد بورس شده اند که با اضافه شدن این تعداد سهامدار، جمعیت کل سهامداران بورس به ۱۱ میلیون و ۶۵۵ هزار نفر رسیده است. بازدهی بورس تهران در سال گذشته در حالی ۱۸۷ درصد اعلام شد که سایر بازارهای مشابه بازدهی در محدوده  ۱۹ تا ۴۰ درصد داشته اند.

تاخت و تاز قیمت‌ها در بازار سهام در حالی ادامه دارد و در شرایطی تعداد تازه‌ واردان به بازار سرمایه در حال افزایش است که بسیاری از کارشناسان هشدار می‌دهند که جمعیت تازه ‌وارد آماده رویارویی با واقعیات بورس نیستند. میثم رادپور کارشناس بازار سرمایه در پاسخ به این سوال که ارزیابی شما از وضعیت فعلی بازار سرمایه چیست؟ گفت: نکته مهم این است که بازار وضعیت عادی ندارد. مهمترین نکته ای که مد نظر سهامداران و تازه ‌واردان به بورس باید قرار گیرد، این است. وی با اشاره به اینکه عدم واکنش بازار سرمایه به اتفاقات سیاسی و اقتصادی کمی نگران کننده است، گفت: در شرایط کنونی اخبار جاری تاثیرگذاری‌اش را بر بورس از دست داده و هر روز بازار سرمایه در حال رسیدن به رکورد تازه‌ای است. در حقیقت مثبت نبودن بازار سرمایه در شرایط فعلی غیر عادی تلقی می شود.

چرا بورس رشد کرد؟

وی با اشاره به اینکه اقبال مردم به بورس در ذات خود اتفاق خوبی است، گفت: به هر حال در سال های اخیر نرخ ارز افزایش سیصد درصدی را تجربه کرده و نوعی احساسا جاماندگی در بازار سرمایه شکل گرفته است ، از سوی دیگر در شرایط کنونی وضعیت بازار تحت تاثیر مقررات سختگیرانه بانک مرکزی و وضع محدودیت‌های جدی بر نقل و انتقال پول از یک سو و محدود شدن دامنه پرداخت سود بانکی از سوی دیگر در کنار جدی شدن دریافت مالیات از مسکن و سکه و ارز، بخشی از سرمایه‌ها را به بورس کشید . وی تاکید کرد این ها عواملی است که بر رشد بورس تاثیرگذار بود اما نگرانی ما اینجا متوجه طیفی است که در عمرش حتی زیان ۵ درصدی را تجربه نکرده اما با ورود به بورس ممکن است با زیان چهل درصدی روبرو شود. این کارشناس بازار سرمایه تاکید کرد: من برای درک بهتر وضعیت برای تازه واردان یک مثال را می زنم، در شرایط کنونی هر فردی یک جعبه شیرینی در دست گرفته و وارد بورس شده است تا یک جعبه به علاوه یک شیرینی از بورس با خود ببرد اما در حقیقت نمی‌داند اینجا بازاری است که شاید همان جعبه شیرینی یعنی اصل سرمایه را نیز از فرد بگیرد .

او گفت: برخی کارشناسان متاسفانه تحلیل‌های عجیب و غریب درباره دلایل رشد شاخص می‌گویند در حالی که واقعا این رشد ربطی به تورم و اشتباه بودن فرمول قیمت گذاری و … ندارد و بی‌تردید به محض ریزش بورس این عده از مواضع خود عقب می نشینند. او تاثیر فضای مجازی در رونق بورس را نیز بسیار زیاد دانست و گفت: در شرایط کنونی تبلیغات سنگینی در فضای مجازی و کانال های تلگرامی و … صورت می‌گیرد که سرمایه گذاری در بورس بازده بالا دارد در حالی که بسیاری از این سیگنال‌ها مبنای درست ندارد و ممکن است تازه واردان را به خطر بیندازد از این رو توصیه حتمی اتکا به نظر کارشناسی دقیق و همچنین پرهیزاز خرید هیجانی و احساسی است .

وی تاکید کرد: کسانی که وارد بازار شده‌اند، به قصد سود بالاتر از صد درصد و حتی سیصد در صد وارد این بازار شده اند در حالی که بورس دیر یا زود واقعیت خود را بازخواهد یافت . او گفت: مثبت بودن همیشگی بورس اتفاق عادی و نرمالی نیست، بورس ما در حال حاضر اصلا ایست ندارد، در نتیجه یا باید بالا برود یا پایین آمده و ریزش را بپذیرد از این روباید انتظار کسب سود برای تازه‌واردها انتظاری منطقی و دقیق باشد تا اگر فاز اصلاحی آغاز شد افراد احساس غبن نکنند. وی تاکید کرد:اصلا قابل پیش‌بینی نیست که این رشد تا چه زمانی ادامه خواهد یافت.

کلام نویسنده:

خطر حباب در بورس

خرید و فروش اوراق بهادار چند ماهی است که در تهران به یکی از جذابترین شغل های عده زیادی از مردم تبدیل شده و سیل نقدینگی ریز و درشت سرمایه گذاران کم تجربه و حتی بی تجربه با هدف کسب سود های نجومی و یک شبه، به سمت این بازار روانه شده است.

ضمن اینکه دولت هم این روزها به دلیل سقوط بی سابقه قیمت نفت و شیوع بیماری کرونا با کمبود منابع درآمدی مواجه شده است، از این اتفاق کاملا استقبال می کند و برای جبران کسری بودجه به عرضه سهام شرکت های بزرگ دولتی پرداخته است.

ورود حجم بالای پول به بازار سهام  شاید در نگاه اول کار پسندیده ای به نظر بیاید، اما با کمی تامل مشخص می شود اگر این اتفاق به صورت صحیح مدیریت نشود، در آینده ای نه چندان دور مجددا خاطره ای تلخ را ثبت خواهد نمود.

همانطور که معادله ی ساده اقتصادی عرضه و تقاضا به ما نشان می دهد، در صورت ادامه روند عرضه سهام و کمبود تقاضا در بازار، چون گروهی از سرمایه گذاران موفق به فروش سهام خود نمی شوند، حاضر خواهند بود آن را به قیمتی پایین تر به فروش برسانند و در نتیجه قیمت نیز پایین خواهد آمد.

با توجه به اینکه احتمالا اکثر سهامدارانی که با این موج وارد بازار بورس شده اند اطلاع چندانی از بازار سهام ندارند و فقط جهت کسب سود وارد این بازار شده اند، در نهایت هزینه گزافی را متحمل خواهند شد.

دریافت خدمات

تعیین نصاب معاملات سال ۱۳۹۹ موضوع ماده ۳ قانون برگزاری مناقصات

Visits: 15

حد نصاب معاملات چیست؟

وقتی که سازمان امور مالیاتی حد نصاب معاملات را تعیین میکند به این منظور است که اگر در طول یک فصل ( ۳ ماه ) معامله ایی انجام شود که کمتر از این حد باشد ، نیازی نیست که اطلاعات کامل و کد اقتصادی طرف معامله را به اداره دارایی اعلام نماییم ولی اگر از حد نصاب بیشتر باشد باید اطلاعات کامل از طرف معامله به تفکیک بیان شود.

 

تصويبنامه مصوب جلسه مورخ 03/02/۹۹ هيأت وزیران درخصوص “تعیین نصاب معاملات موضوع ماده ۳ قانون برگزاری مناقصات – مصوب ۱۳۸۳”، طی نامه شماره ۹۸۵۳ در تاریخ 07/02/99 توسط معاون اول رییس جمهور ابلاغ گردید.

بر این اساس:

الف) نصاب معاملات موضوع ماده (3) قانون برگزاری مناقصات – مصوب 1383 به شرح زیر تعیین می شود:

معاملاتی که مبلغ معامله تا سقف مبلغ چهارصد و پنجاه میلیون (450/000/000) ریال باشد.

معاملاتی که مبلغ معامله بیشتر از سقف معاملات کوچک بوده و از مبلغ چهار میلیارد و پانصد میلیون (4/500/000/000) ریال تجاوز نکند.

معاملاتی که مبلغ برآورد اولیه آن ها بیش از مبلغ چهار میلیارد و پانصد میلیون (4/500/000/000) ریال باشد.

ب) نصاب معاملات موضوع بند (الف) به موجب ماده (42) قانون الحاق برخی مواد به قانون تنظیم بخشی از مقررات مالی دولت (2)- مصوب 1393- به مواردی که معامله به صورت مزایده انجام می شود، تسری می یابد.

ردیف شرح از تا
1 معاملات کوچک 450/000/000
2 معاملات متوسط 450/000/000 4/500/000/000
3 معاملات بزرگ 4/500/000/000
نصاب معاملات یاد شده به مواردی که معامله به صورت مزایده انجام میشود، تسری می یابد.

ماده 12 بخشنامه استهلاک

دارایی های خریداری شده تا سقف 45/000/000 ریال را می توان در سال خریداری شده مستهلک نمود.

10% معاملات کوچک

دستورالعمل 200/96/512 مورخ 96/05/11 سازمان امور مالیاتی

معاملات تا سقف 22/500/000 ریال در هر صورتحساب را می توان در گزارش معاملات فصلی ماده 169 به صورت تجمیعی اسال نمود.

5% معاملات کوچک

مالیات حقوق، قوانین و جرایم آن

Visits: 19

مالیات حقوق چیست؟

پرداخت مالیات بارزترین هدف در تئوری های مالیاتی است که منجر به توزیع عادلانه درآمد می گردد. در نظام مالیاتی کشور، مالیات حقوق جزئی از بخش های مالیات بردرآمد می باشد. همچنین در ردیف مالیات های مستقیم قرار داشته و با نسبت خاصی از درآمد شخصی تعیین می شود.

طبق ماده یک قانون مالیات‌های مستقیم، تمام افراد حقیقی و حقوقی که در داخل کشور با فعالیت اقتصادی، خدماتی و غیره درآمد کسب می‌کنند، مشمول پرداخت مالیات هستند. مالیات بر حقوق از نظر حجم، ثبات، کارایی و سهولتی که در وصول دارد از اهمیت بسزایی برخوردار است.

در میان انواع مالیات، مالیات بر حقوق کدام نوع است؟ پرداخت مالیات حقوق وظیفه کیست؟

طبق ماده 86 قانون مالیات‌های مستقیم (ق.م.م) و تبصره این ماده، مالیات بر حقوق جز مالیات‌های تکلیفی محسوب می‌شود. مالیات تکلیفی بدین معناست که شناسایی مبلغ و پرداخت مالیات حقوق پرسنل به عهده پرداخت کننده حقوق (کارفرما) است و پرسنل در قبال این امور وظیفه‌ای ندارند.

همچنین در یک دسته بندی کلی مالیات به دو دسته مستقیم و غیرمستقیم تقسیم می‌شود:

مالیات‌های که مستقیماً از دارایی و درآمد اشخاص (حقیقی یا حقوقی) حاصل می‌شود؛ نظیر مالیات بر درآمد حقوق و مالیات بر دارایی

مالیاتی که به قیمت کالا و خدمات تعلق می‌گیرد و به مصرف کننده منتقل می‌شود. نظیر مالیات بر ارزش افزوه و مالیات واردات

طبق ماده 82 قانون مالیات‌های مستقیم درآمدی که شخص حقیقی در خدمت شخص دیگر (اعم از حقیقی یا حقوقی) در قبال تسلیم نیروی کار خود بابت اشتغال در ایران برحسب مدت یا کار انجام یافته به طور نقد یا غیرنقد تحصیل می کند مشمول مالیات بردرآمد حقوق است.

کلیه افرادی که که به هر شکلی مشغول به کار هستند و حقوق دریافت می کنند و بیمه تامین اجتماعی برای آنها لحاظ می‌شود باید بخشی از حقوق دریافتی خود را به عنوان مالیات بر حقوق به وزرات اقتصاد و دارایی پرداخت نمایند. میزان مالیات حقوق در هر سال متفاوت بوده و طبق بخشنامه هایی به کلیه کارفرماها و بنگاههای اقتصادی ارسال میشود و کارفرما موظف است مالیات تعلق گرفته به حقوق و مزایای کارکنان خود را کسر کرده و به حساب مشخص شده وزرات امور اقتصادی و دارایی واریز نماید.

طبق ماده 83 ق.م.م درآمد مشمول مالیات عبارت است ازحقوق (مقرری یا مزد، یا حقوق اصلی) و مزایای مربوط به شغل اعم از مستمر و یا غیرمستمر قبل از وضع کسور و پس از کسر معافیت‌های مقرر در این قانون. این درآمد به دو بخش نقدی و غیرنقدی تقسیم می‌شود.

با توجه به نوع مکان و پرسنلی که در یک مجموعه مشغول به کار هستند، ممکن است ضرایب معافیت خاصی برای آنها وجود داشته باشد.

معافیت‌های مالیات بر درآمد حقوق

معافیت های مالیات حقوق دارای 13 بند مختلف است که در ماده 91 ق.م.م بطور شفاف مورد بحث قرار گرفته و در ادامه آورده شده است:

  • مدیران و اعضای هیئت های سیاسی خارجی که به کشور وارد می شوند. همچنین اعضای نمایندگی های فوق العاده از دولت های بین المللی که در کشور حضور دارند. البته این معافیت به شرط وجود معاملات متقابل قابلیت اجرایی دارد.
  • رؤسا و اعضای مأموریت‌های کنسولی خارجی در ایران و همچنین کارمندان مؤسسات فرهنگی دولت خارجی نسبت به درآمد حقوق دریافتی از دولت متبوع خود به شرط معامله متقابل.
  • کارشناسان خارجی که با موافقت دولت جمهوری اسلامی ایران از محل کمک‌های بلاعوض فنی و اقتصادی و علمی و فرهنگی دولت خارجی و یا مؤسسات بین المللی به ایران اعزام می‌شوند.
  • کارمندان محلی سفارتخانه‌ها وکنسولگری‌ها ونمایندگی‌های دولت جمهوری اسلامی ایران در خارج نسبت به درآمد حقوق دریافتی از دولت جمهوری اسلامی ایران در صورتی که دارای تابعیت دولت جمهوری اسلامی ایران نباشند به شرط معامله متقابل.
  • حقوق بازنشستگی و وظیفه و مستمری و پایان خدمت و خسارت اخراج و بازخرید خدمت و وظیفه یا مستمری پرداختی به وراث و حق سنوات و حقوق ایام مرخصی استفاده نشده که در موقع بازنشستگی یا از کارافتادگی به حقوق بگیر پرداخت می‌شود.
  • هزینه سفر و فوق العاده مسافرت مربوط به شغل.
  • مسکن واگذاری در محل کارگاه یا کارخانه جهت استفاده کارگران و خانه‌های ارزان قیمت سازمانی در خارج از محل کارگاه یا کارخانه که مورد استفاده کارگران قرار می‌گیرد.
  • وجوه حاصل از بیمه بابت جبران خسارت بدنی و معالجه و امثال آن.
  • عیدی سالانه یا پاداش آخر سال جمعاً معادل یک دوازدهم میزان معافیت مالیاتی موضوع ماده (۸۴) این قانون.
  • خانه‌های سازمانی که با اجازه قانونی یا به موجب آیین‌نامه‌های خاص در اختیار مأموران کشوری گذارده می‌شود.
  • وجوهی که کارفرما بابت هزینه معالجه کارکنان خود یا افراد تحت تکفل آن‌ها مستقیماً یا به وسیله حقوق بگیر به پزشک یا بیمارستان به استناد اسناد و مدارک مثبته پرداخت کند.
  • مزایای غیرنقدی پرداختی به کارکنان حداکثر معادل دو دوازدهم معافیت موضوع ماده (۸۴) این قانون.
  • درآمد حقوق پرسنل نیروهای مسلح جمهوری اسلامی ایران اعم از نظامی و انتظامی، مشمولان قانون استخدامی وزارت اطلاعات و جانبازان انقلاب اسلامی و جنگ تحمیلی و آزادگان.

مهلت ارسال فایل مالیات بر درآمد حقوق چه زمانی است؟

مطابق ماده ۸۶ ق.م.م، پرداخت‌کنندگان حقوق هنگام هر پرداخت یا تخصیص آن مکلف‌اند مالیات متعلق را طبق مقررات ماده ۸۵ ق.م.م محاسبه و کسر و‌ تا پایان ماه بعد ضمن تسلیم فهرستی متضمن نام و نشانی دریافت‌کنندگان حقوق و میزان آن به اداره امور مالیاتی محل پرداخت و در ماه‌های بعد فقط ‌تغییرات را صورت دهند.

توجه کنید این مهلت طبق  ماده قانونی تا سال گذشته سی روزه بوده است و در قانون جدید آخرین روز ماه بعدی است.

جریمه عدم ارسال یا تاخیر در ارسال فایل مالیات بر درآمد چیست؟

طبق ماده 197 ق.م.م در صورت عدم ارسال لیست، دو ‌درصد (۲%) حقوق پرداختی و در صورت عدم پرداخت مالیات درصورتی‌که مشمول مالیات گردند، بر اساس ماده ۱۹۹ ق.م.م مشمول جریمه‌ای معادل ده ‌درصد (۱۰%) مالیات پرداخت ‌نشده در موعد مقرر و دو­ و نیم درصد (2.5%) مالیات به ازای هرماه نسبت به مدت تأخیر از سررسید پرداخت، خواهد بود.

اطلاعات بیشتر

تهیه و تنظیم اظهارنامه عملکرد

Visits: 130

اظهارنامه در معنی لغوی گزارش عملیات ها یا رویداد های مالی اشخاص حقیقی یا حقوقی بوده که در بازه های زمانی مشخصی تهیه و برای تعیین میزان مالیات به سازمان امور مالیاتی ارسال میشود . این بازه زمانی بستگی به سال مالی و مالیاتی شرکت ها داشته و حداکثر تا سه ماه باید ارسال گردد . اظهارنامه مالیاتی در انواع مختلف تهیه و تنظیم میشود . یک نوع اظهارنامه مالیاتی اظهارنامه عملکرد است که آن هم توسط اشخاص حقیقی و حقوقی تهیه و تنظیم میشود.

اظهارنامه عملکرد نوعی اظهارنامه مالیاتی است که اشخاص حقیقی یا حقوقی بعد از ان که کلیه مبالغ سود و زیان خود را در معاملات و رویداد های مالی محاسبه کردند این اظهارنامه را بر اساس آن تهیه کرده و باید ۲۵ درصد میزان سود دوره مالی خود را مطابق با اظهارنامه عملکرد مالیات بپردازند. در واقع منظور از عملکرد نتیجه فعالیت های تجاری است که در یک دوره مالی رخ می دهد . تعریف جامع تر در مورد اظهارنامه عملکرد در واقع بیان کننده اظهار درامد ها ، هزینه ها ، دارایی ها ، بدهی ها ، سرمایه ، معافیت ها ، درامدهایی که مشمول مالیات میشود ، بخشودگی های مالیاتی ، و سایر اطلاعات مربوط به اشخاص حقیقی و حقوقی و محل زندگی و کسب آنها ، است .

همه اشخاص حقیقی که دارای درامد و شغل و کسب و کار بوده مطابق با ماده ۹۵ مالیات های مستقیم موظفند بر اساس سال مالی نتیجه عملکرد مالی خود را به سازمان امور مالیاتی اعلام نمایند در همین راستا اشخاص حقوقی که شرکت داشته و شرکت انها به ثبت رسیده است هم موظفند طبق ماده ۱۱۰ قانون مالیات های مستقیم اظهارنامه عملکرد را تهیه و به همراه ترازنامه سود و زیان خود به سازمان امور مالیاتی ارسال نمایند و حتما بایستی این کار در مهلت مقرر شده انجام شود .

طبق قانون مالیات های مستقیم اگر مودی در مهلت مقرر اظهارنامه مالیاتی خود را تهیه و ارسال نکند مطابق با ماده ۱۹۲ سی درصد میزان مالیاتی که باید پرداخت کند جریمه خواهد شد و این جریمه به هیچ عنوان قابل بخشش نیست . اگر مودیانی باشند که طبق مواد قانونی از پرداخت مالیات برای همیشه یا مدت موقتی معاف شده باشند باز هم باید برای شفاف سازی معاملات آن را ارسال کنند و طبق قانون در صورت عدم ارسال مشمول جریمه خواهند شد این کار برای جلوگیری از انجام کارهای غیر قانونی و پول شویی انجام میشود.

تهیه و تنظیم اظهارنامه کار وقت گیر و تخصصی بوده و ممکن است هزینه و انرژی زیادی صرف آن شود اما ارسال به موقع ان هم پاداش هایی را برای مودیان به همراه دارد . مودیانی که سه سال پشت سر هم اظهارنامه خود را در موعد مقرر ارسال و مالیات مشمول را بپردازند در پایان سال سوم ۵ درصد مالیات های سه سال گذشته را جایزه خوش حسابی خواهند گرفت .

درامد های تا پانصد میلیون تومان باید پانزده درصد مالیات بپردازند و افرادی که بیشتر از ۵۰۰ میلیون ریال درآمد دارند ۱۰ درصد مازاد ان را تا یک میلیارد ریال باید مالیات بدهند. و درامد های بیش از یک میلیارد ریال تا ۲۵ درصد مازاد پانصد میلیون ریال را باید به عنوان مالیات پرداخت کنند .نرخ مالیات اشخاص حقیقی و حقوقی هم بر طبق ماده ۱۰۵ و ۱۴۳ بر حسب نوع شغل و کسب و کار اعم از اینکه شرکت تعاونی باشد یا بورسی باشد متفاوت بوده و از ۱۸ درصد تا ۲۲ درصد متغیر است .

مودیانی که در یک ملک شریک بوده و کسب و کار همه آنها در آن انجام میشود باید هر کدام به طور جداگانه اظهارنامه پر کرده و آدرس ملک مذکور را وارد نمایند و ثبت یک بار ادرس برای همه انها امان پذیر نمی باشد در واقع تک تک این مودیان باید فرض کنند که ملک فقط برای خودشان بوده و همه مراحل ثبت را به طور کامل طی نمایند .

  • صورت ترازنامه کلیه اشخاص حقیقی و حقوقی گروه اول . مشاغل گروه اول به مشاغلی گفته میشود که مبلغ فروش و خرید کالا در سال قبل آنها بیش از سی میلیارد ریال باشد و یا اینکه ده برابر درامد مجموع مالیاتی که موظف به پرداخت ان هستند هم بیش از سی میلیارد ریال شود به غیر از این دو دسته افرادی که کارت بازرگانی دارند و در امر صادرات و واردات هستند ، صاحبان کارخانه ها و معادن و هتل ها و بیمارستان ها و زایشگاهها ، صرافی ها و فروشگاههای زنجیره ای و کلینیک های تخصصی همگی جزو مشاغل گروه اول بوده که باید صورت ترازنامه داشته باشند .
  • دومین مدرکی که برای ارسال اظهارنامه عملکرد لازم است صورت سود وزیان می باشد و مبلغ نهایی درامد و فروش های داخلی و خارجی را هم باید ارائه دهند
  • این افراد باید صورت گردش مالی کالاها و مواد اولیه خود را هم ارائه نمایند که اظهارنامه انها پذیرفته شود.
  • صورت بهای تمام شده کالاها و خدمات ارائه شده در مورد شرکت های تولیدی و خدماتی
  • شرکت های پیمانکاری هم باید در زمان ارائه اظهارنامه عملکرد صورت قرارداد های خود را به همراه بهای تمام شده پروژه ارائه دهند .
  • تمامی مشمولین این امر شماره ثبت پلمپ دفاتر قانونی خود را هم باید ارائه دهند .
  • مالیات هایی که تحت عناوین مختلف در طول سال پرداخت کرده اند را هم باید اعلام کنند . این مالیات ها می تواند اعم از مالیات تکلیفی ، ارزش افزوده یا غیره باشد.
  • اطلاعات مربوط به محل کسب و آدرس کامل آن ارائه گردد .

در قانون از چند نوع اظهارنامه مالیاتی نام برده شده است ؟

  • طبق ماده ۱۱۰ قانون مالیات های مستقیم کلیه اشخاص حقوقی باید تا ۴ ماه پس از سال مالی و مالیاتی اظهارنامه عملکرد خود را به همراه ترازنامه و حساب سود وزیان به همراه مشخصات کامل شرکا و سهامداران به سازمان امور مالیاتی ارسال کرده و مبلغ مالیات تعیین شده را هم پرداخت نمایند . اگر تغییراتی در اطلاعات ارسالی به وجود آید این تغییرات را می توان در سنوات بعدی اصلاح و ارسال نمود .
  • کلیه اشخاص حقیقی که شغل انها جز مشاغل گروه اول می باشد هم باید اظهارنامه مالیاتی خود را در موعد مقرر ارسال نمایند . مشاغل گروه اول مشاغلی هستند که مجموع فروش کالا و خدمات انها بیش از سی میلیارد ریال باشد و یا اینکه ده برابر درآمد آنها که مشمول مالیات شده باشد هم از مبلغ مذکور بیشتر باشد و همچنین دارندگان کارت بازرگانی و صادرکنندگان و وارد کنندگان هم جز مشاغل گروه اول هستند .صاحبان کارخانه ها و معادن ، هتل ها ، بیمارستان ها ، زایشگاهها و کلینیک های تخصصی ، صرافی ها ، فروشگاههای زنجیره ای هم جزو مشاغل گروه اول دسته بندی میشوند .
  • کلیه اشخاص حقیقی که شغل آنها جزو مشاغل گروه دوم است هم موظف به تهیه و ارسال اظهارنامه می باشند . مشاغل گروه دوم مشاغلی هستند که مجموع فروش کالا و خدمات انها بین ده تا سی میلیارد ریال باشد و ده برابر درآمد که مشمول مالیات شده است بین ده تا سی میلیارد ریال باشد
  • اشخاص حقیقی که شغل آنها جزو مشاغل گروه سوم است باید اظهارنامه علکرد خود را در مهلت تعیین شده تهیه و ارسال نمایند . مشاغل گروه سوم به مشاغلی اطلاق میشود که جزو گروه اول و دوم قرار نگیرند .
  • اشخاص حقیقی که دارای املاک ویژه مطابق با ماده ۵۷ و ۸۰ قانون مالیات های مستقیم هستند مکلف به تهیه و ارسال اظهارنامه می باشند .ماده ۵۷ قانون مالیات های مستقیم در مورد اشخاص حقیقی که هیچگونه درآمدی ندارند صحبت می کند . این گونه افراد باید اظهارنامه ای را تکمیل نمایند که نمونه ان توسط سازمان امور مالیاتی تهیه شده و در اختیار انها قرار میگیرد و ماده ۸۰ قانون مالیاتی های مستقیم هر در مورد حق واگذاری ملک و ارائه مدارک آن تا سی روز پس از انجام معامله صحبت کرده و باید با فرمت تعیین شده توسط سازمان امور مالیاتی ارسال گردد.
  • و نوع آخر آن ، اظهارنامه انحلال است که باید طبق ماده ۱۱۴ و ۱۱۶ قانون مالیات های مستقیم ارسال گردد .ماده ۱۱۴ قانون مالیات های مستقیم در مورد اشخاص حقیقی صحبت می کند که موظفند قبل از تشکیل مجمع عمومی و تصمیم گیری جهت انحلال شرکت اظهارنامه مالیاتی خود را که شامل صورت دارایی ها و بدهی ها می باشد را مطابق با فرمت تعیین شده توسط سازمان امور مالیاتی تهیه و ارسال نمایند و ماده ۱۱۶ هم مودیانی که شرکت خود را منحل کرده اند مکلف کرده است تا حداکثر شش ماه از تاریخ انحلال شرکت میزان مالیات تعیین شده طبق اظهارنامه موضوع ماده ۱۱۴ و ۱۱۵ را پرداخت نمایند . و نرخ این مالیات طبق ماده ۱۰۵ تعیین می گردد . ماده ۱۰۵ هم در مورد ۲۵ درصد جمع درامدهای شرکت در ایران و خارج از کشور با کسر زیان های وارد شده و معافیت های قانونی صحبت کرده و مودیانی مشمول این ماده قانونی موظف به پرداخت آن می باشند.

تهیه مالیات عملکرد می بایست توسط افراد کارشناس و خبره در زمینه حسابداری و مالیاتی تهیه و تنظیم گردد و تمامی جزییات به دقت رعایت شود کوچکترین اشتباهی در تهیه این سند می تواند شرکت یا بنگاه اقتصادی را مشمول مالیات علی الراس نماید. علی الراس شدن یعنی ممیزین مالیاتی بدون توجه به اظهارنامه های ارسال شده خود به بررسی اسناد و مدارک مالی و مالیاتی پرداخته و بر اساس انچه مشاهده می کنند مالیات تعیین خواهند کرد که عموما این مالیات بیشتر از مالیاتی خواهد بود که از طرق اظهارنامه تعیین میشود.

به همین منظور راهکار محاسب پیشرو در این امر مهم شما را یاری می کند و بهترین خدمات مالی و مالیاتی را ارائه می دهد.